dimecres, 14 de maig de 2008

MARIA ANTONIETA D'ÀUSTRIA


A Maria Antonieta d'Àustria li diuen de Lorena, perquè era néta per via paterna del duc Leopold III de Lorena; una regió d'Àustria.

Maria Antonieta d'Àustria, reina de França, (Viena, 23 d'agost de 1755 - París, 1793). Arxiduquessa d'Àustria, i princesa d'Hongria i de Bohèmia amb el doble tractament d'altesa reial i imperial. Pertanyent a la dinastia dels Habsburg esdevingué reina de França.

Casada el 1170 amb qui seria quatre anys més tard Lluís XVI de França. La parella tingué quatre fills: Maria Teresa de França, Lluís de França, Lluís XVII de França i Maria Sofia de França.

Era considerada una dona frívola , reaccionària i de gustos cars. Va exercir una forta influència política sobre el seu marit i, en conseqüència, sobre tot el país. En 1781, finalment, va tenir el seu primer fill.

Va ignorar la crisi financera per la que travessava el país i va desautoritzar les reformes liberals del Turgot i Necker. No va tenir contemplacions amb les masses famolenques que es concretaven davant el palau de Versalles i va enviar contra elles les seves tropes. El pobles sempre va pensar que la seva reina servia els interessos autríacs. Va posar el rei contra la Revolució, i va rebre el suport de Mirabeau i Barnave en la defensa de les seves idees monàrquiques.

El 1792 va ser detinguda i empresonada juntament amb Lluís XVI. Va morir a la guillotina el dia 16 d'octubre de 1793.